Kuchnia rumuńska razem z Lorkiem – warsztaty kulinarne Warszawa

Warsztaty

Start
31 maja 2019 18:00
Koniec
31 maja 2019 22:00
Adres
Krakowskie Przedmieście 4/6, Warszawa   Pokaż na mapie
Telefon
+ 48 518 703 608

299.00

16 w magazynie

Kategoria: Tag:

Status

16 bilet(ów) dostępnych

0 zostało sprzedanych

Event Details

Czy masz ochotę spróbować nowych smaków? W dodatku nauczyć się czegoś oryginalnego, co na pewno
przyda się w Twojej domowej kuchni? Mamy dla Ciebie prawdziwą perełkę. Zapraszamy na warsztaty z Kuchni Rumuńskiej, na których Twoim chefem będzie nie kto inny jak „Lorek”, czyli Laurentiu Zediu, finalista VII edycji Master Chefa.

Wybraliśmy go specjalnie dla Ciebie na przewodnika Twojej kulinarnej podróży nie tylko ze względu na jego
błyszczący niczym diament talent, ale też ze względu na jego miłość do kraju, w którym się wychował i kuchni, która jest jedną z jego ekspresji – barwnej Rumunii. Lorek specjalnie dla Ciebie napisał też
osobiste zaproszenie na wspólne gotowanie. Oto i ona:

Smaki rumuńskie pamiętam jeszcze z dzieciństwa, przypominają mi czasy
kiedy byłem małym chłopcem i dlatego chce razem z wami podróżować do
mojego domu – do kuchni mojej babci i mamy, byście mogli poznać te
smaki osobiście.

Zupa jest specjalnością mojej mamy – zawsze jak wracam do domu, ona ją
dla mnie przygotowuje – a teraz wy też będziecie mogli robić ją dla
swoich bliskich. Pulpety mięsne, pełne smaku warzywa – to jest zupa,
którą każdy z Was będzie uwielbiał.

Sposób gotowania kurczaka, który jest bardzo popularny w Rumunii to
ciulama. To danie typowo domowe, najlepiej jeść je z jednego garnka,
kiedy wszyscy siedzą przy wspólnym stole. Uwielbiam tę potrawę
i
zawsze jem ją z mamałygą.

Na deser przyrządzimy rumuńską wariację na temat creme brulle. Dzięki
karmelowi i owocom, deser jest lekki i pyszny. Osobiście uwielbiam ten
smak!

Dzięki temu menu, będziecie mogli spróbować maleńkiego skrawka
rumuńskiej kuchni. A jeśli zechcecie, chętnie nauczę Was również kilku
słów po rumuńsku. Przyjdźcie na warsztaty, bo lubię gotować nie tylko
dla ludzi, ale przede wszystkim z ludźmi! Razem udamy się w
niezapomnianą kulinarną podróż!”

Laurentiu „Lorek” Zediu, Chef

To właśnie cała kuchnia rumuńska! 

Program warsztatów:

Zaczynamy o 18:00. Najpierw siadamy do wspólnego stołu, gdzie nasz
Chef wita gości. Następny etap to prezentacja. Wtedy Chef opowiada
o przebiegu zajęć, daniach, które będziecie przygotowywać i historii
tych smaków. Wy w tym czasie będziecie do tej opowieści mogli raczyć
się pysznymi przystawkami, które dla Was przygotowaliśmy.
Potem zabieramy się za gotowanie. Pod okiem naszego Chefa nauczycie
się przygotowywać pyszne dania, aby na koniec zasiąść ponownie do
stołu i delektować tym co ugotowaliście. Przez cały czas będziecie
mieli do dyspozycji napoje bezalkoholowe, oraz wino, a na koniec czeka
na Was drobna niespodzianka od nas.

Menu:

Na początek
Ciorba de perisoare – Rumuńska zupa z klopsikami

Na serio
Ciulama de pui – Kurczak śmietankowy z prawdziwą mamałygą i pieczoną papyrką

Na słodko
Crema dee zahar ars – Krem z palonym cukrem i truskawkami

Całość trwa około 4 godziny.
Dysponujemy pojemnikami na wynos, jednak w trosce o środowisko
sugerujemy zabranie własnych pojemników wielokrotnego użytku.