Warsztaty kuchnia regionalna: Lubelszczyzna z Martą Szumiatą

Warsztaty

Start
9 czerwca 2019 10:00
Koniec
9 czerwca 2019 14:00
Adres
ul. Krakowskie Przedmieście 4/6, Warszawa   Pokaż na mapie
Telefon
+48 518 703 608

249.00

16 w magazynie

Status

16 bilet(ów) dostępnych

0 zostało sprzedanych

Event Details

Wiesz co jedzą Włosi w Bolonii czy Neapolu, a zastanawiasz się, jakie są tradycyjne dania Lubelszczyzny, Warmii czy Śląska? Jeśli jesteś ciekaw regionalnych kuchni polskiej, to trafiłeś idealnie. Od dziś żaden zakątek Polski nie będzie miał przed Tobą kulinarnych tajemnic!

Zaczynamy od kuchni Lubelszczyzny – piękne zielone tereny skrywające wiele sekretów i zagadek. Zaskoczą Cię nie jednym daniem. To kraina miodami i piwem płynąca, a urodzajna gleba wydaje każdego roku smaczne owoce
i warzywa, z których przyrządza się wyśmienite przetwory i nalewki. To także kuchnia łącząca wiele kultur, które zamieszkiwały te tereny podczas wielu historycznych zawirowań.
Warsztaty poprowadzi Marta Szumiata – Wielka pasjonatka gotowania, pieczenia i oczywiście dobrego jedzenia. Bada kuchnię we wszystkich możliwych aspektach:
technologicznych, molekularnych, kulturowych, jak i socjologicznych. Wciąż szuka nowych smaków i inspiracji,
jednak nie zapomina o korzeniach i podstawach kuchni. Uwielbia rozpieszczać swoich bliskich kulinarnymi eksperymentami.

Menu warsztatów kulinarnych:

Barszcz czereśniowy z chipsem z boczku
Golasy izbickie*
Cebularz lubelski
Kakory z Łobaczewa Małego

Program warsztatów 

Zaczynamy o 10:00. Najpierw siadamy do wspólnego stołu, gdzie nasz Chef wita gości, a następnie opowiada
o przebiegu zajęć, daniach, które będziecie przygotowywać i historii wybranej kuchni. Wy w tym czasie będziecie do tej opowieści raczyć się pysznymi przystawkami, które dla Was przygotowaliśmy.
Potem zabieramy się za gotowanie. Pod okiem naszego Chefa nauczycie się przygotowywać pyszne dania, aby na koniec zasiąść ponownie do stołu i delektować tym co ugotowaliście. Przez cały czas będziecie mieli do dyspozycji napoje bezalkoholowe, oraz wino, a na koniec czeka na Was drobna niespodzianka od nas.

Całość trwania warsztatów kulinarnych – około 4 godziny.
Dysponujemy pojemnikami na wynos, jednak w trosce o środowisko sugerujemy zabranie własnych pojemników wielokrotnego użytku.